8.8.07

Tragoudi Tou Ydrogonou - Κόμη της Βερενίκης

Είναι όμορφα όταν συναντιέται η τέχνη με την επιστήμη και δε μιλάω για την έξυπνη διαφήμιση με τον Einstein και την Marilyn Monroe όπου στην ιδέα της Marilyn να φανταστούν έναν απόγονό τους που να έχει "την ομορφιά της" και "την ευφυία του" ο Einstein ανταπαντά πιθανολογώντας για έναν απόγονο που θα έχει "την ομορφιά του" και "την ευφυία της". Μιλάω για τέχνη και επιστήμη που δημιουργούν χωρίς να χώνει τη μύτη της αυτή η μασκαρεμένη και παρφουμαρισμένη, η απαισιοτάτη πλανεύτρα, η μεταφυσική.

Όμορφα ένιωσα λοιπόν όταν ο φίλος μουσικός Βασίλης Νάκης αποφάσισε να δώσει στο καινούργιο του CD τον τίτλο ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ από μια ιδέα που ξεκίνησε όταν εγώ και η σύντροφός μου Λίτσα διαβάζαμε το βιβλίο "Η ΚOMH ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ" του Γιώργου Γραμματικάκη. Ο συνδετικός κρίκος με το Βασίλη ήταν η Πολυάννα. Ο Βασίλης μαζί με την ηθοποιό - τραγουδίστρια Αλίκη Αβδελοπούλου διατηρούν τα τελευταία χρόνια το μουσικό συγκρότημα MONITOR και ομορφαίνουν το μουσικό μας κόσμο με ποιοτικό ατμοσφαιρικό ήχο που κινείται στο χώρο της trip hop, electronica.

Η Κόμη της Βερενίκης, το περίφημο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη είναι από τα πιο δημοφιλή βιβλία της Λυκειακής νεολαίας και ιδίως μεταξύ των μαθητών-μαθητριών που γουστάρουν τα περί την Αστρονομία, τη Φυσική, τη Βιολογία και που "ψάχνονται" με ερωτήματα για την προέλευση και το σκοπό της ζωής, τη δημιουργία του Σύμπαντος, το Big Bang αλλά και τις εξωγήινες υποθέσεις. Η Κόμη της Βερενίκης είναι μια μικρή ομάδα αστεριών κοντά στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και τα σχετικά με την ονομασία της περιγράφονται όμορφα στο βιβλίο του Γραμματικάκη. Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πριν από μερικά χρόνια διαβάζοντας αυτό το βιβλίο το οποίο χαρακτηρίζεται όχι μόνο για την επιστημονική του εγκυρότητα αλλά και για την ποιητικότητα του λόγου, γοητεύτηκα από την έκφραση "το τραγούδι του υδρογόνου".
Γράφει λοιπόν στη σελίδα 140 της νέας έκδοσης 2007: [Μια συχνότητα, οικεία στους αστρονόμους της Γης - και με αισιοδοξία σε κάθε συνάδελφό τους στο Σύμπαν-, είναι εκείνη που εκπέμπουν τα άτομα του υδρογόνου όταν αναπροσανατολίζουν την κίνηση του ηλεκτρονίου και του πρωτονίου τους. Αντιστοιχεί η συχνότητα αυτή σε μήκος κύματος 21 cm, λόγω δε της αφθονίας του υδρογόνου στο Σύμπαν, είναι σταθερή η παρουσία της στα γήινα ραδιοτηλεσκόπια. Αυτό, λοιπόν, το "τραγούδι του υδρογόνου" δεν είναι άδικο να θεωρηθεί ότι θα έχει και την προτίμηση εξωγήινων πολιτισμών. Αν αγωνιούν, όπως εμείς, να επικοινωνήσουν.]
Από αυτή την έκφραση λοιπόν του Γραμματικάκη ξεκίνησαν όλα.
Και να που το υδρογόνο γίνεται γνωστό όχι μόνο για τη βόμβα του αλλά και για το τραγούδι του, επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: